De hommels die rondvliegen in de Nederlandse kassen en de tomaten, paprika’s en klein fruit bestuiven dragen mogelijk parasieten. Volgens Britse wetenschappers in het Journal op Applied Ecologie zouden deze parasieten gevaarlijk zijn voor de inheemse hommels en honingbijen.
De hommel koningin met werksters leven in doosjes. Ze zijn zes weken actief en halen daarbij nectar en stuifmeel van de planten in de kassen.

Het grote probleem is dat deze hommels uit de kassen kunnen ontsnappen en daarbij in de vrije natuur kunnen komen en contact kunnen leggen met de inheemse hommelsoorten en de honingbijen. De kans is dan zeer groot dat de parasiet overspringt met alle gevolgen van dien. Dit zou ramzalig zijn voor de inheemse hommels en de Nederlandse bijenhouders.

Volgens Universiteit Wageningen en Insect Consulteancy valt het met het ontsnappen wel mee. Hebben wij dan nog steeds niets geleerd. Lees het artikel maar over het Aziatisch lieveheersbeestje. Betreffende artikel kunt u hier vinden.

In 2000 werd er al gewaarschuwd voor mogelijke besmettingsgevaar van afgedankte hommelvolkjes ten behoeve van bestuiving in de tuinbouw. Het ging hierbij om de ziekte: Amerikaans Vuilbroed.